Hvor godt kender du Danmark?

Sådan bliver du klar til statsborgerskabsprøven – del 3

Her får du sidste del af vores guide til den danske statsborgerskabsprøve.

På denne side vil vi blandt argumentere for, hvorfor du bør benytte et stopur, og fordelen ved at fokusere på én opgave af gangen. Derudover vil du også blive præsenteret for gode råd når det gælder brændstof til din hjerne i form af mad og drikke.

Hvis du er landet her på siden via et link fra Google eller andetsteds, men endnu ikke har set del 1 og 2, kan du finde dem ved at klikke på disse links:

  1. Sådan bliver du klar til statsborgerskabsprøven – del 1
  2. Sådan bliver du klar til statsborgerskabsprøven – del 2

Med lad os se at komme i gang med sidste del af guiden!

Tip #7 – brug et stopur

examI sidste del af vores guide nævnte vi fordelene ved at bryde store opgaver op i små dele, så det hele ikke virker uoverskueligt. Ved at bryde opgaven op, står du ikke længere foran et bjerg som skal bestiges, men en masse små bakker, som ikke er nær så besværlige at klare.

Vi har det med at undervurdere, hvor meget tid vi bruger, når vi er i gang med en opgave. ”Det tager kun 10 minutter, så er jeg klar”, er en meget populær sætning at bruge, selvom det ofte tager mindst 15-20 minutter – uanset hvad du har gang i. Derudover er vi også gode til at overvurdere hvor meget tid vi i det hele taget har, når vi er i gang med noget vigtigt eller kedeligt. I stedet bliver tiden brugt på overspringshandlinger, som ikke får os bare en centimeter tættere på det oprindelige mål.

Ved at bruge en timer – enten via en hjemmeside, din smartphone eller et køkken ur – er det nemmere at sætte en fast ”arbejdstid”, som starter i dét sekund du tænder timeren, og slutter 1-2 timer efter. I den periode er du 100% fokuseret på opgaven – der må simpelthen ikke laves andet i intervallet fra timeren starter, til den slutter (badeværelsesbesøg er selvfølgelig ok, hvis det haster!)

En timer fungerer præcis på samme måde som en deadline. Du har en deadline når du laver statsborgerskabsprøve, og der er deadlines når du sende papirerne – hvis du altså ønsker at din sag bliver behandlet så hurtigt som muligt. Ved at sætte nemme og overskuelige krav til dig selv (de fleste har ingen problemer med at arbejde 1 time i træk, uden pause), kan vi garantere at du kommer både hurtigere og bedre gennem forløbet. Når du så har optjent en pause, kan du bruge den som du har lyst. Du kan læse mere om ideer til pauser, og hvorfor det er vigtigt at holde dem, ved at klikke her.

Tip #8 – fokuser på én opgave af gangen, i stedet for hvad der skal laves af X, Y og Z

Du er sikkert vant til at jonglere en stor håndfuld bolde hver dag. Problemet med vores hverdag, og mange dagligdagsopgaver, er at vi ofte fokuserer halvt på hver enkelte problem, mens vi har 9-10 andre ting i hovedet, i stedet for at tage én ting ad gangen.

Uanset hvor du er i livet og hvad du laver, har du sikkert oplevet at føle at du bliver hevet og skubbet i alle mulige retninger. Endeløse notater, to-do lister, gøremål for venner og bekendte, samt rigtige arbejdsopgaver med korte deadlines, kan hurtigt gøre dagen forvirrende og frustrerende. Hvis du ofte føler at du har for meget på din tallerken, og at du ikke har tid eller energi til at nå det hele, er det måske på tide at træde et skridt tilbage, og overveje hvad der kan gøres anderledes.

Multitasking er et spændende begreb, da det på overfladen lyder som om, at man lige pludselig får en masse arbejde gjort – meget mere end hvis vi blot lavede én opgave af gangen. Førnævnte kunne dog ikke være længere fra sandheden. De fleste af os arbejdet det samme antal timer om dagen; om vi bruger al vores arbejdstid på 10 forskellige opgaver, eller en enkelt, er i sidste ende værd at overveje.

Medmindre det er et mål i sig selv at være 10% færdig med 10 små opgaver, er det bedre at være færdig med den store opgave, som har taget hele dagen. Til trods for at internettet og computeren har gjort os i stand til at gøre 117 forskellige ting på én gang, er vi mennesker stadig bedre indrettet til at klare en enkelt en ad gangen. At fokusere på flere opgaver kan også være irriterende for folk omkring dig, hvis de ikke føler at de får din fulde opmærksomhed, da du lige skal sende en e-mail til en kunde, besvare et memo fra en medarbejder og skrive notater til en opgave.

Gør derfor dig selv en tjeneste når du terper – tag én opgave ad gangen. Du får ikke kun et bedre resultat i sidste ende, du vil også være mindre stresset, da du ikke er i gang med 20 andre ting samtidig.

Tip #10 – mad og væske er nødvendigt for at fungere optimalt

statsborgeskabsproeve-danmark-2014Det er ingen hemmelighed at væske er vigtigt for vores koncentration – især hvis du holder dig til vand.

Vores krop består af 50-75% vand, alt efter hvor gammel du er og hvor tit du tager i fitnesscenter. Det er derfor vigtigt at forblive hydreret når du skal arbejde, da væskemangel først og fremmest går ud over din koncentrationsevne. Udover at miste fokus, kan væskemangel også lede til hovedpine og træthed – som er alt andet end positivt, når du prøver at læse op til en statsborgerskabsprøve.

Ud over væske skal du også sørge for at få noget godt i maven, før eller imens du er i gang med at studere. Der findes desværre intet magisk madprodukt, som på nul komma fem giver dig super hukommelse, men du kan godt regne med, at hvad vi normalt betegner som sund mad i samfundet, også vil gavne dig i klasselokalet.

Sørg for at spise godt med frugt og grøntsager, magert kød og fuldkorn. Du vil ikke blot have mere energi i hverdagen – du vil uden tvivl også have en bedre koncentrationsevne, som er altafgørende, hvis du vil bestå den vigtige prøve.

Gør hvad der virker for dig

Vi håber at du tager nogle af vores råd til dig, hvis du ikke allerede benytter nogle af dem i hverdagen.

Alle 10 råd er, som ordet afslører, trods alt kun råd. Hvis X, Y eller Z virker bedre i din hverdag, hvis du føler at du har den bedste koncentrationsevne når du drikker kaffe, løber lange ture, eller gør noget tredje, er det selvfølgelig noget du skal fortsætte med.

Herfra ønsker vi dig held og lykke – med den rette mentalitet og de nyttige tips, vil du uden tvivl bestå den danske statsborgerskabsprøve!

 
Translate »